top of page

Grafológiai tárlatvezetés az Országos Levéltárban

Nyomot hagytak- Évszázadok, személyiségek aláírások címmel nyílt kiállítás az Országos Levéltárban. Ez a különleges tárlak igazi csemege lehet grafológusoknak és grafolgus hallgatóknak. 

Az esemény érdekessége, hogy Budavári Zsuzsa grafológus, vezető tanárunk fog tárlat vezetést tartani! 

Egyedülálló - hét évszázad aláírásait és eredeti iratait bemutató - kiállítás nyílt 2016. március 15-én Magyar Nemzeti Levéltárban NYOMOT HAGYTAK Évszázadok, Személyiségek, Aláírások címmel.

 

A Bécsi kapu téri épület új kiállítótermében megvalósított tárlat bemutatja az aláírás hitelesítő szerepének alakulását a kezdetektől napjainkig.  Az eredeti iratokat felvonultató és ezzel együtt párhuzamosan a 21. század technikai vívmányait használó interaktív kiállítás azokat a kiemelkedő eseményeket és személyiségeket helyezi előtérbe, amelyek és akik jelentősen befolyásolták hazánk történelmét, kultúráját és fejlődését a 14. század közepétől egészen a 20. század végéig.

A látogatók eredeti formában tekinthetik meg Mátyás király délvidéki hadjárata idején saját kezűleg aláírt okiratát, a közelmúlt történelméből pedig olyan nagyhatású világi és egyházi vezetők, mint Ferenc József, Tisza István, Kádár János és II. János Pál pápa, valamint zseniális művészek és tudósok - Ady Endre, Albert Einstein és Bartók Béla - kézírását böngészhetik testközelből. A kiállításon többek között látható lesz Petőfi Sándor levele, amelyben Csatadal című versét felajánlja a katonák között lelkesítő céllal való terjesztésre vagy Leiningen-Westerburg Károly, az Aradon kivégzett honvédtábornok megrendítő búcsúlevele.

 

A húsz aláírást és a hozzájuk tartozó levéltári dokumentumokat felvonultató tárlatot angol és magyar nyelven megtekinthető kisfilmek és panorámavetítés kísérik. A mozgóképes összeállítások  izgalmas betekintést nyújtanak a magyar történelem meghatározó szereplőinek kevéssé mindennapjaiba és hivatali életébe is. A kiállítás a Magyarország fejlődését elősegítő politikusok, művészek, tudósok, feltalálók és vállalkozók életpályája mellett feltárja múltunk sötét fejezeteit is

 

A NYOMOT HAGYTAK Évszázadok – Személyiségek – Aláírások című kiállítás egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy a közönség megismerje neves történelmi alakok egyedi kézírásait, egyúttal betekintést nyerjen ritkán látható levéltári forrásokba is.

 

További részletek:

www.mnl.gov.hu/nyomothagytak

www.facebook.com/nyomothagytak

Előadó: Budavári Zsuzsa, grafológus, történelem magyar szakos tanár

 

 

Időpont: 2016.05.14. 15.00 h-tól

 

Helyszín: Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.

 

Díj: 500 Ft 

Please reload

bottom of page